peu-nen

L'oblit de la cura dels peus comença a la infància. A l'etapa de creixement infantil és important saber diferenciar si els peus dels nostres nens pateixen alguna deformitat o estan sans. Serà en aquest moment, quan es podrà corregir mitjançant un tractament conservador les possibles alteracions, evitant així problemes en etapes tardanes que ja no tindran una solució definitiva.

Durant la infància, els problemes més freqüents que podem trobar són les alteracions en la forma del peu o en la funció del mateix. Destaquen per la seva alta freqüència el peu aplanat (pronació), les cames cap a dins (geno valc) i, en menor proporció, peus cavo amb una funció en varo.

deformacio-cames

tipus-petjada

La majoria dels nens tendeixen a posar els peus cap a endins i, per tant, a presentar una petjada plana. Aquesta situació que és fisiològica als primers mesos de vida i ha de vigilar-se durant el creixement per tal d’evitar que el peu es fixi en aquesta posició. En aquesta etapa és molt important acudir al podòleg per a assegurar-nos que el peu del nen està sa i triar adequadament el calçat infantil.

En l'etapa precaminant i gateix no haurà de posar-se calçat que impedeixi el desenvolupament normal i és recomanable l'ús de botetes de llana, vigilant cada mes el canvi de grandària.

L'elecció del calçat dels nens serà important ja que derivat d'una sabata inadequada es poden desencadenar deformitats. No oblidem que en l'edat infantil el peu s'està formant i que qualsevol agressió del calçat sobre el peu pot ser perjudicial. Per això, no hem de comprar les sabates als nens ni amb els seus ulls ni amb els dels pares, sinó amb el cap. El calçat haurà d'ajustar-se perfectament al número del nen i és recomanable deixar aproximadament 1 cm. per la zona dels dits, permetent així la funció normal dels mateixos al caminar.

Tan dolent és que el nen porti el calçat petit com massa gran. Per això és necessari fer una mesura del peu del nen en longitud, amb l’infant dempeus i no assegut ja que la llargària canvia. La sabata infantil ha de ser flexible i rígida a l’hora. Flexible en les zones de flexió de la planta del peu per a facilitar la marxa del nen, i rígida al contrafort i amb resistència a la torsió per a evitar fixar dolentes posicions o futures deformitats.

peus-nens

Els peus a la infància