dolor-peus

Les deformitats que es presenten en l'edat adulta, no és que no existeixin amb anterioritat ni apareguin i desapareguin segons el dolor, si no que senzillament passen desapercebudes ja que no molesten al principi.

Els primers símptomes que solen aparèixer a un peu que funciona malament són el dolor i la fatiga precoç, és a dir, els peus ens fan mal i se'ns cansen al estar dempeus o caminant.

duresa

Cultural i socialment es diu que els peus han de fer mal sense cap motiu aparent. Frases com “És normal home, si duus tot el dia dempeus… com no et faran mal els peus”, justifiquen el que és en general un símptoma d'alarma del cos humà en front alguna cosa que no funciona bé, el dolor. Aquest dolor a vegades es veu aguditzat per la presència dels coneguts claus. Els claus i dureses són engrossiments de la pell que es localitzen a zones de frec o de suport, i que creixen provocant molèstia per l'efecte d’enclavament de cos estrany (com si una cosa aliena als nostres peus es clavés).

La feina del podòleg d'eliminació dels claus i dureses és ben coneguda pels patidors d'aquestes dolències, però convé explicar que treure un clau no és un tractament “per sé”, si no que es forma per alguna causa que és la que s’ha de tractar. Sovint és una deformitat d'un dit del peu que frega amb el calçat, en altres casos és un mal recolzament del peu.

Professionalment, no hem de conformar-nos amb treure el clau, sinó tractar la causa fent ús d'una plantilla ortopodològica que normalitzi el suport i doni una funció normal en dinàmica, o bé triant adequadament el calçat a la mida del nostre peu.

peus avi

Un tema que mereix una atenció especial són els peus de la gent gran. L'edat afecta totes les estructures i parts del cos. Això no significa que la persona tingui una malaltia en concret, sinó que s'enfronta a un procés fisiològic normal. L'estructura de tot l'aparell locomotor es pot veure afectat; el centre de gravetat baixa i els malucs, genolls i turmells es deformen en flexió, produint alteracions de l'equilibri; els músculs van perdent força per la disminució de la massa muscular; els tendons perdent elasticitat i la capacitat d'ajudar al moviment muscular. Si les articulacions perden líquid sinovial (funció lubricant), es produeix artrosis o procés degeneratiu de l'articulació.

Tot aquests factors són els responsables de la limitació de la mobilitat articular i del dolor. Les estructures òssies es queden sense protecció del teixit plantar que dóna lloc a l'aparició del dolor al taló i a la zona plantar sota els metatarsians.

En aquesta etapa és de vital importància triar adequadament el calçat, que ha de ser segur i amb un bon ajustament (cordons o velcro), que eviti caigudes i la pèrdua d'estabilitat i/o l’equilibri. La sola ha de ser antilliscant i amb capacitat d’adherir-se al terra. No és convenient que sigui molt fina, ja que amb el gruix es supleix la pèrdua de coixinet gras plantar. Tanmateix ha de ser de materials tous i flexibles que transpirin i protegeixin tant del fred com de la calor. L’interior no ha de dur costures per així evitar friccions o ferides que poden causar una mala circulació i provocar lesions cròniques.

El calçat tampoc a de tenir un taló superior a 2,5-3 cm d’alçada i la puntera ha de ser alta i amb la forma del peu (no en punta) per a poder albergar els dits. També ha de ser prou ample com per evitar una pressió excessiva però alhora, no massa folgats per evitar fregadures. El contrafort haurà de ser rígid i que s'ajusti perfectament al taló. És recomanable dur sempre mitges o mitjons, a ser possible de cotó i sense costures, no massa ajustats.

recomanacions calçat

Els pacients són conscients de la importància de la salut dels peus, i ens comenten “són els fonaments del nostre cos” o “aguanten el pes del cos tot el dia”, entre moltes altres expressions que, a nivell personal, sempre he cregut que són de penediment i que transmeten el seu patiment. No obstant això, els pacients acudeixen a la consulta després d’un llarg temps de patiment.

Els peus a l’edat adulta